Després de ser una icona decorativa dels anys setanta, el terratzo torna a estar de moda. Les rajoles de terratzo s'han convertit en el producte més buscat per arquitectes, dissenyadors i decoradors. I tu, t'atreveixes amb el terratzo?

Les cerques en xarxes socials com Pinterest de la paraula “terratzo” han augmentat un 316% respecte l’any passat. A més de destacar per la seva estètica retro i les seves nombroses qualitats, el fet que el seu preu sigui més econòmic que el d’altres materials com el marbre, per exemple, el converteix en l’opció estrella per desenvolupar els projectes més alternatius del moment.

Pujol es dedica a la fabricació de mosaic i rajoles des de l’any 1945. Amb aquesta trajectòria, no és d’estranyar que sigui un dels més grans i més coneguts fabricants i subministradors de terratzo del territori espanyol i part d’Europa.

D’on ve el terratzo?

La paraula “terratzo” deriva del llatí terrazza. El seu origen es remunta a la Venècia del segle XV. En aquella època, els treballadors del marbre aprofitaven alguns trossos restants de la construcció i els barrejaven amb argila per pavimentar les terrasses de casa seva.

Encara que el seu primer ús va ser en exteriors, es va millorar la tècnica fins arribar a ser el tipus de paviment per excel·lència dels interiors dels palaus i els habitatges de la noblesa italiana. Més endavant, ja al segle XX, es va internacionalitzar i es va convertir en el material més utilitzat en els paviments interiors de la gran majoria d’habitatges dels països europeus, principalment.

De què es compon?

El terratzo prové de material de rebuig de seccions de pedra natural que es trituren i s’aglomeren amb ciment per a ser abocades en motlles i formar rajoles. Segons els materials utilitzats, aquestes poden tenir un acabat diferent; així doncs, cada rajola és única.

Tot i que es basi en la utilització de producte local i en un concepte artesanal, es tracta d’una tècnica industrial. A Pujol disposem de la matèria primera i la maquinària necessàries per a abastir grans superfícies, de manera que garantim la reposició de cadascun dels diferents models que oferim. De fet, durant tots aquests anys hem subministrat terratzo per a grans centres comercials, recintes esportius i equipaments públics com aeroports.

Quins beneficis té?

Tradicionalment, el terratzo s’ha emprat com a paviment de zones amb molt desgast, per tant, és un material amb una alta resistència i durabilitat. A més, és molt fàcil de mantenir, ja que no requereix cures especials i, tot i així, manté la seva brillantor.

També és resistent a la humitat, de manera que resulta una opció estupenda per a qualsevol estança, ja sigui interior o exterior.

Quins usos alternatius li podem donar?

Com a revestiment, és una bona alternativa a les rajoles (cuines, banys…) i també pot servir com a superfície en taulells o taules.

Pel que fa a decoració, se li ha donat usos més que creatius utilitzant-se en tamborets o elements de vaixella. Tal és la febre pel seu peculiar estampat que avui en dia podem trobar patterns d’imitació de terratzo en productes tan diversos com llibretes, camises o carcasses de mòbil.

Compartició en linkedin
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email