La nova Canfranc ha estat el resultat d'un treball meticulós i detallista per recuperar-ne l'elegància i homenatjant-ne el seu llegat històric.

L’emblemàtica estació de Canfranc, situada a la vora dels Pirineus aragonesos, va ser inaugurada el 1928, convertint-se en la segona més gran a Europa. La línia fèrria traçada va ser el gran punt d’unió entre Europa i Espanya, millorant el trànsit de mercaderies i la velocitat de les comunicacions.

Des que es tallés el trànsit de la línia internacional el 1970 amb l’enfonsament del pont de l’Estanguet, l’estació i les instal·lacions van ser abandonades. Després d’anys de reclamacions, la rehabilitació duta a terme ha tornat a l’estació un present ple d’oportunitats.

L’ESTACIÓ I LA URBANITZACIÓ

El passat any 2022 van entrar en servei la nova estació i la platja de vies, unes obres dissenyades per recuperar el trànsit ferroviari internacional.

Adif i el Govern d’Aragó van acordar que 67.023 metres quadrats quedaven reservats per al sistema ferroviari i 131.906 metres quadrats per a usos urbans, construint una nova estació d’acord amb les necessitats actuals.

La nova estació disposa de 4 zones diferenciades: una d’ús públic amb els accessos principals, vestíbul, atenció al client…; una altra d’ús intern amb espais per a instal·lacions, magatzems, vestuaris…; una tercera per l’encarregat de la gestió de trànsit; i l’última per a serveis amb zones lliures, zona residus…

Paral·lelament, també s’ha estat treballant en les obres d’urbanització exterior de l’esplanada dels Arañones, que engloba 14 hectàrees i suposa un pressupost de 6,2 milions d’euros.

Des de Prefabricats Pujol hem col·laborat en l’execució d’aquests dos espais subministrant més de 10.000 metres quadrats de lloses de 60×40 granallades, concretament del model Barcelona de color gris, s’han servit més de 8.000 metres quadrats, i del color negre, gairebé 2.000 metres quadrats.

El model Barcelona 60 es considera una llosa de formigó de llarga durada, de fàcil manteniment, baixa permeabilitat i una resistència adequada al lliscament. Aquest producte conté additius hidrofugants que el doten d’una mínima absorció, incrementant així la resistència al fred i la durabilitat. La fabricació en vibropensat permet que el model Barcelona 60 sigui més resistent i consistent que altres productes del mercat del mateix gruix.

La llosa Barcelona 60 està disponible en una gamma de colors que es mantenen amb el pas del temps, permetent crear espais únics a zones de vianants d’altament transitables o superfícies destinades al trànsit ocasional de vehicles lleugers.

HOTEL

A principis del present 2023, està previst que el Royal Hideaway Hotel, ubicat a l’estació de Canfranc, obri les portes.
El projecte hoteler contempla 104 habitacions distribuïdes en dues plantes. La superfície construïda de l’edifici rehabilitat és de 9.108,96 metres quadrats. El vestíbul de l’estació mantindrà l’ús i l’accés públic com a pas a la nova estació de viatgers.

Compartició en linkedin
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email