Després d’anys d’abandó i oblit, el terratzo ha tornat amb força. Va ser el 2017 quan, davant la sorpresa de molts, el terratzo va començar a reaparèixer de manera tímida. Revistes i interioristes advertien que el terratzo tornaria.
I així va ser. A mesura que van passar els anys, aquesta superfície tan familiar ha tornat a conquerir interioristes i arquitectes, arribant fins i tot al gran públic gràcies a dissenys totalment renovats.
Avantatges inesperats
A banda de tots els beneficis estètics del terratzo (elegància, sobrietat, superfícies uniformes…), aquest vell conegut ens ofereix més avantatges:
- El terratzo està format per restes de pedra i elements aglomerats com el ciment, per la qual cosa no necessita un tractament molt laboriós com en altres materials, com és el cas dels ceràmics. No cal un forn per fabricar-ho, i així s’estalvia energia i emissions de CO₂.
- Aquest paviment destaca per la seva gran versatilitat, ja que amb la mateixa tècnica es poden fer diferents acabats molt econòmics. Si el terratzo està pensat per a un ús interior, es poleix. En canvi, si es fa servir per a exteriors es deixa una mica de textura perquè sigui antilliscant.
- És un paviment molt resistent i accessible. Per aquest motiu, el seu baix cost i fàcil manteniment són dos dels grans beneficis del terratzo. Si amb el pas dels anys el terratzo es deteriora, només cal tornar-lo a polir. A més, com que presenta un disseny irregular, si una peça es trenca es pot substituir fàcilment per una de similar sense perdre l’aparença d’uniformitat.
- Des d’un punt de vista de sostenibilitat, el terratzo és un material que pot contribuir a mantenir la temperatura d’un edifici, atenuant la necessitat de recórrer a encendre la calefacció o l’aire condicionat. Així doncs, si combinem el terratzo amb el terra radiant, tant amb aigua calenta per a calefacció com aigua freda per a climatització, mantindrà la temperatura i farà que la despesa en energia sigui menor.